torsdag den 6. december 2012

Klejner

Tidligere på ugen bagte jeg vaniljekranse (klik her for at komme til opskrift) og kogte klejner.Som lovet i går, får i her opskriften på klejner, dejen er nem at håndtere og de smager virkelig godt :)
Hvor mange der kommer ud af denne opskrift ved jeg ikke helt, men de kunne alle være i en af de store quality Street dåser:)

Ingredienser til klejner
1000 gram mel
300 gram smør
Skal og saft fra 1 citron
350 gram sukker
6 æg
6 spsk fløde

1kg Palmin, olie eller svinefedt til kogning.

Fremgangsmåde
Smuldr smørret i melet, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Det kan være en fordel at bruge en røremaskine, det vil sparet dig for lidt arbejde. Stil dejen på køl et par timer, gerne til dagen efter. Rul dejen ud og skær felter på ca 8*4 cm, skær en ridse i midten af klejnen og træk den ene dej-ende gennem ridsen. Lav alle klejnerne, læg dem løbende på en mel drysset bord.
Når du har lavet alle klejner, skal du varme fedtstoffet op i en gryde, vælg en med en stor bund der ikke er for høj. Tjek om olien er varm nok, ved at taget en tændstik eller en tændstik i træ, stil den ned i olien til den rør bunden, hvis det bobler omkring pinden er olien varm nok.
Når olien er varm nok, kan du begynde at koge klejnerne, kom klejnerne i gryden med en hulske, pas på det ikke sprøjter, olien er meget varm. Klejnerne er færdige når de er fine gyldne.
Læg dem op på en bradepande, hvor der er aviser i bunden og køkkenrulle øverst.
Pas på med at have for mange klejner i gryden af gangen, det er svært at styre og olien bliver hurtig for kølig af at der er for mange i af gangen, dette vil bevirke at olien bruser op.
Når du har kogt alle klejner, skal du lade olien køle. Man må ikke komme olien i afløbet, da olien vil stoppe afløbet til.
Du kan bruge olien til fuglemad, kom havregryn i olien og hæld den op i en tom mælkekaton og lad den køle helt af, så den bliver fast, skær pappet af og læg fedt blokken ud i fuglehuset.

Når klejnerne er helt kølet af, kommes de i en kagedåse.

2 kommentarer:

Kom endelig med en kommentar :)